Реализирана изложба ,, Цвеќе-2023“ во Дом на култура„Јане Сандански“- Ново Село

15.03.2024 ОУ Дом на култура ,,Јане Сандански” од Ново Село ја реализира изложбата насловена ,,Цвеќе 2023″ преземена од Општинска установа Дом за деца и млади ,,Благој Мучето” -Струмица. Изложбата реализирана како дел од прокетот ,,Размена на изложби“ од национален интерес. Изложбата ја посетија учениците од 5 одд и нивните наставници од ООУ,, Мануш Турновски” и […]

Read More
Часови по фолклористика со Иван Котев во Секирник

20.02.2024 По повод Денот на мајчиниот јазик, денес во ООУ “Даме Груев” – Куклиш, се одржа час по фолклористика со нашиот познат собирач на народни умотворби Иван Котев. Присутните ученици имаа чест директно од Котев да слушнат за неговата полувековна собирачка дејност, значењето на народните умотворби за опстојувањето на македонскиот јазик, како и предавање за […]

Read More
Едукативно- забавен час со роднокрајната писателка на литература за деца Славица Андреева

15.02.2024 Во ООУ “Св. Кирил и Методиј” – Иловица, ПУ Секирник, одржан едукативно – забавен час со роднокрајната писателка на литература за деца Славица Андреева. Учениците уживаа во веселите песнички на авторката, како и во досетките кои го направија часот уште поинтересен. Дом за деца и млади “Благој Мучето” – Струмица, со своите надворешни соработници […]

Read More
Одбележување – 152 години од раѓањето на Гоце Делчев

04.02.2024 Одбележана 152 годишнина од раѓањето на Гоце Делчев, предводникот на борбата за ослободување на Македонија од османлискиото ропство. На свеченоста по тој повод, одржана на плоштадот во Струмица, пред споменикот на великанот, пригоден говор одржа градоначалникот на општина Струмица, Костадин Костадинов. Рециталот беше во изведба на ученици од ООУ “Гоце Делчев” – Вељуса, додека […]

Read More
Одбележување – од смртта на Герас Цунев

21.01.2024  Одбележана 81 годишнина од смртта на револуционерот Герас Цунев. Модератор на настанот – Марија Медарска од литературната секција при Домот за деца и млади, додека пригоден говор за личноста и делото на херојот одржа г-ѓа Соња Чурлинова претседател на Здружението на борците од НОАВМ и нивни поддржувачи.  По распишаниот литературен конкурс беа доделени награди […]

Read More
Преставување на млади литерати во Кочани

17.01.2024  Претставување на роднокрајните литературни надежи Рената Атанасова и Василија Ѓоргиева, овој пат во Библиотеката “Искра” во Кочани, вообичаено – во организација на Дом за деца и млади “Благој Мучето” – Струмица.  Промоцијата на нивните литературни дела, како и на нив самите како авторки, се одвиваше на малку поразличен начин од промовирањето на литературни дела […]

Read More
Доделување награди по повод Новогодишните празници

26.12.2023 Заокружување на активностите на Домот за деца и млади за 2023 година со доделување наградите по распишаниот ликовен и литературен конкурс на тема “Зима и детска фантазија”. Пристигнатите цртежи традиционално беа изложени во фоајето на Дом на АРМ. Учениците од петто одделение од ООУ “Гоце Делчев’ – Босилово, под менторство на нивниот наставник Аргир […]

Read More
Размена на изложби- Ново Село

24.11.2023 Отворена изложба на ликовни творби на Училиштето за цртање од Домот на култура ,,Јане Сандански”-Ново Село. Организатор Домот за деца и млади “Благој Мучето” – Струмица. Оваа изложба е дел од проектот ,,Размена наизложби” одобрен и финансиран од Министерството за култура на Р.С.М. Изложени 23 ликовни творби. Гости на настанот учениците од ООУ ,,Сандо […]

Read More
Одбележан Месецот на книгата – Колешино

14.11.2023 По повод Месецот на книгата, одржан едукативно – забавен час во ООУ “Видое Подгорец” – Колешино. Присутните учениците од III до VI одделение, уживаа во песните, расказите, гатанките, досетките… на нашите познати писатели на литература за деца, Киро Донев и Сузана Мицева. Часот заврши со отворена покана од учениците и наставниците за повторно дружење. […]

Read More
02.11.20232 Преставување на млади литерати во Дабиље

02.11.2023 Продолжуваме со претставување на младите литерати. Овојпат, роднокрајните авторки Рената Атанасова и Василија Ѓоргиева свите литературни дела ги претставија пред учениците од ООУ “Св.Кирил и Методиј” – Дабиља. На “менито” имаше поезија, есеи, извадоци од романи…. Целта на претставувањето, не е само афирмација на младите писателки, туку и поттикнување на учениците повеќе да пишуваат […]

Read More