• ДОМ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ "БЛАГОЈ МУЧЕТО" - СТРУМИЦА

Прв час од проектот ,,Роза Мојсовска – локовен уметник којашто црта со уста“

04.06.2024    Одржан првиот час од проектот ,, Роза Мојсовска- ликовен уметник којашто црта со уста” со ученици од ООУчилишта ,,Видое Подгорец” – Струмица и ,,Герас Цунев”- Просениково и нивните менторки Македонка Ангелова Стоилова и Слободанка Митева. Роза Мојсовска даде увод во часот па практично црташе со уста портрет , а потоа учениците работеа под […]

Read More
80 годишнина од мајска офанзива

На местото Варници, кај Раборци, одбележана 80 годишнината од завршетокот на мајската офанзива, како голем придонес кон конечното ослободување на Македонија од фашистите во 1944 година. Пригодна реч за битките на партизаните и за текот на мајската офанзива зборуваше г-ѓа Соња Чурлинова, претседател на СБМ од НОАВМ, Струмица. Модератор на настанот беше Зорица Бусева, од […]

Read More
Републички детски средби ,,Цвеќе 2024“

31.05.2024 Се одржаа 34 по ред Републички детски ликовни средби ,,Цвеќе – 2024″. На манифестацијата учество зедоа 20 екипи со по три ученици и нивните ментори од Струмица, Босилово, Василево, Неготино, Пехчево, Демир Капија, Берово, Русиново и Гевгелија. Учесниците, екипно, во природа, работеа на хамер со сув пастел во првиот дел од настанот. Во вториот […]

Read More
Фолклорното наследство- Иван Котев во Иловица

   20.05.2024 Последен час од проектот “Фолклорното наследство-тајно културно богатство” поддржан од Министерството за култура на Р.С.Македонија, одржан во ООУ “Св.Кирил и Методиј”-Иловица. Предавачот Иван Котев на учениците им зборуваше за значењето на фолклорот за опстојување на јазикот, традициите, обичаите на еден народ, како и за својата половина век собирачка дејност. Преку читање на поговорки, […]

Read More
Едукативно-забавен час со роднокрајната писателка на литература за деца Славица Андреева

 17.05.2024   Во ООУ “Св.Кирил и Методиј”-Дабиле, одржан едукативно-забавен час со роднокрајната писателка на литература за деца Славица Андреева. Учениците уживаа во нејзините песни, раскази, досетки… Часот организиран од Дом за деца и млади во соработка со наставниот и раководниот кадар во училиштето.

Read More
16.05.2024 Уметничко рецитирање

16.05.2024 Во Дом на АРМ во организација на Општинската установа,, Благој Мучето “- Струмица се одржа Регионален натпревар во уметничко рецитирање со учество на ученици од основните училишта од регионот. Комисијата одлучи да бидат наградени следните ученици: Прва награда: Стефан Арламов, ООУ” Гоце Делчев” – Вељуса Втора награда: Ева Стојкова, ООУ “Маршал Тито” – Муртино […]

Read More
10.05.2024 Еurope House

10.05.2024 10.05.2024 Отворена изложба на ликовните творби создадени на Републичките детски ликовни средби ,,Цвеќе -2023″ во просториите на Јуроп Хаус -Струмица како резултат на новата соработка на домот за деца и млади,,Благој Мучето”- Струмица и Европската куќа. Изложбата ја посетија учениците од петто одделение од основно општинско училиште ,,Гоце Делчев “- Василево и нивните менторки. […]

Read More
09.05.2024 Денот на Европа и Победа над фашизмот

09.05.2024 Со пригоден рецитал во изведба на членовите на рецитаторската секција при Домот за деца и млади ,, Благој Мучето,,одбележани Денот на победата над фашизмот и Денот на Европа. За значението на тие два датума од историјата на Европа, 9 мај 1945 година и 9 мај 1950 година, зборуваше Ице Беличев, член на Советот на […]

Read More
121 од смрта на Гоце Делчев

04.05.2024 “Од расказот негов за личниот орел сал едно се вгнезди во споменот мој: сакајте го Гоце, тој за вас се борел тој за вас го даде и животот свој.” (Гане Тодоровски) Извадок од рециталот во изведба на членови на рецитаторската секција при Дом за деца и млади “Благој Мучето”, по повод 121 годишнина од […]

Read More
Ден на Уметноста 2024

15.04.2024 Домот за деца и млади ,,Благој Мучето ” – Струмица го одбележа Светскиот ден на уметноста со отворање на Изложба на ликовните творби создадени на Републичките детски средби,,Цвеќе -2023″. Воедно одржан и едукативен час за начинот и техниката на изработка на ликовните творби Наши денешни гости учениците од III одделение и нивната наставничка Весна […]

Read More
Make a Donation
Paybal button
Become A volunteer