Промоција на млади роднокрајни литерати

СТРУМИЦА ГРАД НА КУЛТИРА 2021Во организација на Дом за деца и млади “Благој Мучето” , Струмица се одржа литературен настан – Промоција на млади роднокрајни литерати.На настанот, за секој од учесниците беше прочитана кратка биографија – библиографија.Со дел од својот литературен опус се претставија младите авторки:Александра Атанасова, Ангела Трајкова, Сања Велкакова, Рената Атанасова, Марија Витанова, […]

Read More
Ретроспективна Изложба на ликовни творби од проектите,,Цртање на отворено,,

Струмица град на културата 2021 .. 15.06.2021 година -Отворена ретроспективна изложба на ликовни творби од проектот,, Цртање на отворено ”. Беа изложени 23 ликовни творби, изработени дел на водопадот во Колешино во 2018, дел изработени на, Габровски водопад 2019, дел изработени во Манастирот Пресвета Богородица во Вељуса и дел во градскиот парк Струмица ова година. […]

Read More
07.06.2021 Литературно читање

СТРУМИЦА ГРАД НА КУЛТУРАТА 2021По повод конкурсот на тема: “Се буди пролетта – се будат нови надежи”, распишан од Дом за деца и млади “Благој Мучето” – Струмица, денес беа доделени наградите на учениците со најдобри творби.Покрај диплома за добиена награда, учениците добија и по неколку книги со содржина соодветна на нивната возраст.Се надеваме дека […]

Read More
Цртање на отворено на манастирот Пресвета Богородица во Елеуса

СТРУМИЦА ГРАД НА КУЛТУРАТА 2021 Ликовен Хепенинг на манастирот Пресвета Богородица Елеуса, светско културно наследство во Вељуса….. Организација на Домот за деца и млади, ,Благој Мучето ” – Струмица, учесници – ученици од 5- 9 одд. од ООУ,, Гоце Делчев,, – Вељуса, под менторство на Виолета Каракашева. …. Децат работеа со сув пастел на хамер, […]

Read More
Промоција на книга и Изложба на Александра Атанасова

СТРУМИЦА ГРАД НА КУЛТУРАТА 2021Промоција на книга “Зборови на тишината” од роднокрајна авторка Александра Атанасова , во организација на Дом за деца и млади “Благој Мучето” – Струмица.Промоторите на книгата, М-р Владе Ефтимов ( воедно и рецензент) и Билјана Костадинова дадоа стручен осврт кон романот првенец на младата авторка.Извадоци од романот читаше Македонка Стојчева , […]

Read More
25.05.2021 – Цртање на отворено 2 дел

…25.05.2021 Реализиран вториот дел од Цртањето на отворено , овој пат со членовите на Училиштето за цртање при Домот на култура,,Јане Сандански,, од Ново Село,а во организација на Домот за деца и млади ,,Благој Мучето,,- Струмица. Ново искуство за учесниците цртање со бои сув пастел ,на хамер поставен на штафелаи, на тема ,,Пролетта и нејзините […]

Read More
11.05.2021 – Цртање на отворено

….. 11.05. 2021 година цртање на отворено во организација на Домот за деца и млади,, Благој Мучето” – Струмица, а во соработка со учениците од 3 г од ООУ,, Сандо Масев ” – Струмица…. Учениците работеа на тема ,, Пролет” на хамер со сув пастел, ново искуство за децата на возраст од 9 години…. Настанот […]

Read More
9 Мај – Денот на победа над фашизмот

… По повод 9 Мај – Денот на победа над фашизмот и Денот на Европа, оддадена почит на борците со положување свежо цвеќе, обраќање на градоначалникот Коста Јаневски и изведен рецитал од членовите на Литературната секција од Домот за, деца и млади,, Благој Мучето” – Струмица. Оддавањето почит на борците против фашизмот е за нивните […]

Read More
2 Април – Светски Ден на литературата за деца

…… Денес по повод 2 Април, Светски ден на литературата за деца, во организација на Дом за деца и млади “Благој Мучето” – Струмица, а во соработка со ООУ “Гоце Делчев” – Вељуса, во дворот на училиштето се одржа едукативено- забавен час. Пред учениците со дел од својот творечки опус се претставија роднокрајните автори – […]

Read More
8 Март Меѓународен ден на жената

6 Март 2021 ….. Одбележан 8 Март – Меѓународниот ден на жената, со доделување на награди по распишан ликовен и литературен конкурс на тема,, Современа жена – посветена мајка”…. Настанот реализиран во организација на, Домот за деца и млади и Координаторката за Родова Еднаквост на општина Струмица, посветено на мултиактивната ангажираност на жената во сите […]

Read More