• ДОМ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ "БЛАГОЈ МУЧЕТО" - СТРУМИЦА

Часови по фолклористика со Иван Котев во Моноспитово

18.04.2023 Одржан уште еден час по фолклористика со Иван Котев. Овојпат со осмооделенците и деветооделенците во ООУ “Борис Трајковски”- Моноспитово. Тема:Видови на народните умотворби, нивното усно пренесување од генерација на генерација, како и методот на запишување и дешифрирање од страна на нашиот фолклорист. Учениците покажаа солиден интерес за песните, поговорките, пословиците, гатанките, приказните… Дом за […]

Read More
Часови по фолклористика во ООУ,,Гоце Делчев“- Вељуса

11.04.2023                                                   ООУ „Гоце Делчев“ – Вељуса, одржан час по фолклористика со Иван Котев. Учениците од предметна настава покажаа голем интерес за предавањето на нашиот роднокраен собирач на народни умотворби, притоа […]

Read More
Часови со Киро Донев во ,,Никола Вапцаров“- Струмица

04.04.2023   По повод Светскиот ден на литературата за деца, во ООУ “Никола Вапцаров” – Струмица, се одржа едукативно – забавен час со нашиот познат писател на литература за деца, Киро Донев. Широката насмевка на лицата на четвртоодделенците покажа колку уживаат во интерактивниот час, досетките, песните, гатанките… На Киро Донев.   Часот беше во организација […]

Read More
Изложба на Ликовни творби од Училиште за цртање од ,,Бели Мугари“- Кочани

28.03.2023 Изложба – Едукативен час 28 Март – во знак на месецот на жената отворена изложба од ликовни творби на тема ,, Подари цртеж замена за цвеќе”. Организатор Дом за деца и млади,, Благој Мучето” – Струмица, финансиран проект од Министерство за култура на РСМ од годишната програма на проекти од национален интерес. Ликовните творби […]

Read More
Час по Фолклористика во ,,Сандо Масев“- Струмица

23.03.2023 Во организација на Дом за деца и млади “Благој Мучето” – Струмица, а во соработка со раководниот и наставниот кадар од ООУ “Сандо Масев”-Струмица, се одржа Час по фолклористика. Предавач на часот беше нашиот познат фолклорист, собирач на народни умотворби Иван Котев. На часот, учениците беа запознати со делата на Иван Котев, начинот на […]

Read More
8 март – 2023

07.03.2023 07.03.2023 Доделени наградите по распишаниот литературен и ликовен конкурс по повод 8 Март, Меѓународниот ден на жената, на тема: „Жената видена преку детските очи.“ Истовремено поставена изложба од пристигнатите ликовни творби на конкурсот. Наградени ученици на литературениот конкурс: Ученици од VI до IX одделение Прва награда: Катерина Трајкова – ООУ „Гоце Делчев“ – Босилово […]

Read More
26.02.2023 – Борис Трајковски

26.02.2023   По повод 19-годишнината од трагична смрт на претседателот Борис Трајковски, одржан пригоден говор од градоначалникот на општина Струмица, Костадин Костадинов, рецитал од страна на рецитаторите на општинската установа Дом за деца и млади,, Благој Мучето” – Струмица и положено свежо цвеќе пред споменикот „Македонија“ во струмичкиот градски парк. Костадинов во своето обраќање рече […]

Read More
Нова Година – Награди по распишан конкурс

29.12.2022  Доделени награди по распишаниот Ликовен и литературен конкурс на тема ,,Зимска фантазија” во организација на Дом за деца и млади,, Благој Мучето,, – Струмица по повод Новогодишните и Божиќните празници.  Доделени 41 награда , а настанот збогатен со Новогодишна програма од учениците од ООУ,, Сандо Масев” , подрачно училиште Водоча и учениците од ООУ,, […]

Read More
Едукативен час – ,,Размена на изложби“

09.12.2022   Одржан Едукативен час со учениците од 4 одд . од ООУ ,, Никола Вапцаров,, – Струмица и нивните наставнички Вангелица Манева и Соња Спасова со разгледување на годишната изложба на Училиштето за цртање кое работи при Домот на култура,, Јане Сандански,, во Ново Село.   Оваа изложба беше отворена на 29.11.2022 како дел […]

Read More
Make a Donation
Paybal button
Become A volunteer